gwiazdki z nieba.jpg
gwiazdki z nieba.jpg Rozmiar 22 KB |
* 110 g miękkiego masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
* 1 roztrzepane jajko
* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 szklanki mleka
* 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
* 1/2 szklanki roztopionej białej czekolady
Sposób przygotowania:
* 1. Włożyć masło, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko.
* 2. Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia.
* Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej.
* Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
* 3. Na lekko oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra.
* Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców.
* Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie.
* Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła.
Uwagi:
WYSTARCZA NA 24 SZTUKI
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min