PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg
PRZEKŁADANIEC SIOSTRY ANASTAZJI.jpg Rozmiar 75 KB |
Składniki
KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki
22 dag Kasia
18 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kwaśnej śmietany
6 żółtek
MASA JABŁKOWA:
1 kg jabłek (1,5 kg lepiej)
1 łyżka cukru
1 galaretka jabłkowa lub agrestowa
MASA KOKOSOWA:
6 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA ORZECHOWA:
4 jajka
12 dag orzechów (=1 szklanka niezmielonych)
3/4 szklanki cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić?
KRUCHE CIASTO:
Mąkę zamieszać z proszkiem. Dodać Kasia i posiekać nożem. Cukier
utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko
wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części.
Z doświadczenia już wiem, że ze śmietaną ciasto wychodzi twardawe
więc proponuję dać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki oleju.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć razem z cukrem do
odparowania wody. Na końcu wsypać galaretkę i dobrze wymieszać.
MASA KOKOSOWA:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kokos i mąkę
ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
MASA ORZECHOWA:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać resztę
składników i wymieszać.
I znowu z doświadczenia wiem, że kakao powoduje, że nie bardzo czuć
orzechy więc proponuję zrezygnować z kakao i dodać więcej orzechów,
np. 15 dag.
Przygotować dużą blachę szarlotkową.
Układanie ciast:
* I połowa kruchego ciasta
* masa jabłkowa
* masa kokosowa
* masa orzechowa
* II kruche ciasto
Piec całość w temp.p. 180−200 st. przez ok. 20−30 min.
U mnie wykończenie z polewy czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi.
Temperatura piekarnika: 180-200oC
Czas pieczenia: 20-30 min.